12V naar 230V omvormers
Omvormers van 12V naar 230V worden op plaatsen gebruikt waar geen openbaar elektriciteitsnet beschikbaar is en men toch over 230V elektriciteit wil beschikken. Dat is bijvoorbeeld in de auto, in een tent, of in een vakantiehuisje, weekendhuisje of tuinhuisje. Maar je kan het ook gebruiken als noodstroomvoorziening om de vriezer, koelkast en verwarming van elektriciteit te voorzien bij een stroomuitval. Wanneer je 230V elektriciteit wil maken heb je een 12 Volt naar 230 Volt omvormer nodig. Die omvormer haalt zijn energie uit een accu. Die accu moet nadien weer opgeladen worden. De meest gebruikte methode om de accu op te laden is een zonnepaneel. Tussen het zonnepaneel en de accu moet een laadregelaar geplaatst worden die zorgt dat de accu op de juiste manier geladen wordt. Let op wat voor soort omvormer je zal kopen. Want er zijn twee verschillende type 12V naar 230V omvormers te koop. Lees het artikel zuivere sinus of gemodificeerde sinus omvormer om de juiste keuze te maken. Als laatste moeten de volgende vragen beantwoord worden: wat voor soort accu moet ik kopen? Wat moet de capaciteit van de accu zijn? Hoeveel vermogen moet de omvormer kunnen leveren? Hoe groot of hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om de accu geladen te houden? Maar ook hoeveel Ampère moet de laadregelaar kunnen verwerken? Deze vragen worden beantwoord in het stappenplan bepalen accu- omvormer- laadregelaar- en zonnepaneelcapaciteit.
Naar welke omvormer ben je op zoek?
- Een 12V naar 230V omvormer voor in de auto voor laptop, tablet, telefoon, tandenborstel e.d.
- Een 12V naar 230V omvormer voor in een tuinhuisje samen met een zonnepaneel voor kleine apparaten
- Een 12V naar 230V omvormer voor in caravan of camper waardoor je met PowerAssist een Senseo apparaat kan gebruiken
- Een 12V naar 230V omvormer voor thuis die in geval van stroomstoring nog een aantal apparaten van elektriciteit kan voorzien
Waar je op moet letten tijdens het kopen
- Dat de omvormer bij een lage accuspanning zichzelf uitschakelt waardoor de accu niet helemaal ontladen wordt.
- Dat de omvormer een zeer lage "stand-by" stroom heeft, anders raakt je accu leeg terwijl je omvormer stand-by staat.
- Dat de omvormer een laag eigengebruik heeft, dus als je de omvormer aan staat maar je hebt alle apparaten uit staan dat de omvormer maar weinig energie uit de accu onttrekt.
- Dat het rendement (werkingsgraad) zo hoog mogelijk is, liefst boven de 90%.
Wetenswaardigheden over 230V omvormers en accu's
- Wat is het verschil tussen een "gemodificeerde sinus" en een "werkelijke of zuivere sinus omvormer"?
- Wanneer je een tl balk aansluit op een omvormer gaat deze waarschijnlijk kapot. Met een elektronische tl ontsteker kan je dit voorkomen.
Volt, Ampère, Ah en Watt
Stroom wordt uitgedrukt in Ampère, vermogen in Watt en spanning in Volt.
Formule: stroom = vermogen / spanning. Wanneer je een 12 Watt lamp aansluit op een accu van 12 Volt dan loopt er een stroom van 12 Watt / 12 Volt = 1 Ampère. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah. Dit staat voor Ampère hour (uur). Een 60 Ah accu zou (theoretisch) 60 uur lang 1 Ampère stroom kunnen leveren voor hij leeg is (of bijvoorbeeld 20 uur lang 3 Ampère), want 60 uur x 1 Ampère = 60 Ah (of 20 uur x 3 Ampère = 60 Ah).
Wanneer je een lamp van 12 Watt aansluit op die accu van 60 Ah, hoe lang kan die lamp dan op een volle acculading branden? Een 12 Watt lamp trekt 1 Ampère stroom. Dus een 60 Ah accu kan die lamp (nogmaals, theoretisch) 60 uur laten branden. In de praktijk is dit een stuk minder. Vooral de traditionele autoaccu (met dopjes) kan je beter maar voor 30% ontladen (dus dat je nog 70% van de acculading over hebt) want anders gaat de levensduur van de accu heel snel achteruit. Dus een 60 Ah traditionele autoaccu (dus met die zes vuldopjes bovenin) heeft een praktische capaciteit van 60 Ah * 30% = 18 Ah. Een lamp van 12 Watt kan dan maar 18 uur aanstaan. Wanneer je een laptop gebruikt via een 12V naar 230V omvormer, en een laptop gebruikt ongeveer 24 Watt, dan loopt er een stroom 24 Watt / 12 Volt = 2 Ampère. Theoretisch zou een 60 Ah accu dus 60 Ah / 2 Ampère = 30 uur kunnen werken, maar met de hiervoor beschreven veiligheidsmarge van maar 30% je accu ontladen is het wijs om na 18 Ah / 2 Ampère = 9 uur te stoppen. Gebruik je een koelbox van 72 Watt dan loopt er een stroom van 72 Watt / 12 Volt = 6 Ampère. Dan is het slim om de koelbox reeds na 18 Ah / 6 Ampère = 3 uur uit te zetten.